Istup – vodopad kod Stoca

Jedno od ljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, o kojem se malo zna, je vodopad Istup kod Stoca.

Nakon što stignete u Stolac, nastavite vožnju prema selu Barane. Put je asfaltiran, ali prilično uzak.

Iz sela do vodopada vodi makadamski put, koji nije pogodan za niža vozila. Auto možete parkirati u selu i pješice krenuti do vodopada (oko 1h 15min hoda). S višim vozilom možete prići na udaljenost od 20 minuta hoda.

Na ulazu u selo, u prvoj kući s lijeve strane, živi Mirza koji vozi starog bijelog Golfa 2. Uz određenu naknadu, Mirza može prevesti posjetitelje makadamskim putem. Tačnu cijenu ne znam, jer sam ga samo trebao obavijestiti da dođe po druge osobe koje sam sreo pri povratku.

Zadnja četvrtina puta vodi kroz teren gdje je potrebno gaziti kroz pliću i dublju vodu. Pristup je otežan i nije pogodan za malu djecu, jer je put stjenovit i pomalo klizav od vode.

Ispod vodopada postoje dva veća bazena. Donji je pristupačniji, s dubinom od oko 1.8m, dok je za pristup gornjem potrebna opreznija penjanje po stijenama. Kada sam bio tamo, mnogi nisu penjali do gornjeg bazena zbog straha od visine. Postoje spitovi kroz koje se može postaviti uže, ukoliko je potrebno spustiti se s gornjeg bazena.

Gornji bazen je dublji, oko 2.5m, i s njega se vidi cijeli pad vodopada. S okolnih stijena može se skakati, a ispod vodopada postoji i zračni jastuk na udaljenosti od oko 0.5m – ne preporučuje se za klaustrofobične (potrebno je zaroniti ispod vodopada i izaći s druge strane).

OVDJE je track koji vodi od sela do vodopada (može se učitati u aplikaciji poput OsmAnda).

Čuo sam da voda presuši nekad oko polovine jula, tako da je vrijeme za obilazak ograničeno. Zbog nepristupačnosti nema gužve. Ja sam bio za vikend, i bila su samo dva mladića veći dio dana, te manja grupa planinara koja se zadržala nekih 40ak minuta.

Treba napomenuti da se treba paziti zmija prilikom dolaska/odlaska do vodopada, te je iz tog razloga sigurnije vozilom prići dokle je moguće.